Silaban Brotherhood: Media Informasi dan Komunikasi Generasi Silaban di Internet

Pilih Topik Artikel:

Selasa
10
Agt '04

Opvolger Indonesische Pakpahan jongste vakbondsvoorman in wereld


Rekson SilabanRekson Silaban stond samen met Muchtar Pakpahan in 1992 aan de wieg van de Indonesische vakbond Serikat Buruh Sejahtera Indonesia (SBSI). Na de overstap van Pakpahan naar de politiek werd Silaban gebombardeerd tot voorzitter. Hij is 37 jaar.

Muchtar Pakpahan besloot vorig jaar zich in de Indonesische politieke arena te begeven en een gooi te doen naar het presidentschap. Omdat de SBSI zo’n dubbelfunctie verbiedt, stapte hij op als voorzitter. Rekson Silaban nam de hamer over. Evenals Pakpahan is hij in de jaren vanaf 1992 regelmatig opgesloten geweest.

Muchtar Pakpahan speelde een grote rol bij de oprichting van de grote Indonesische vakbond SBSI in 1992. De vakbond zag op 25 april van dat jaar het licht, in een tijd van dictatuur onder het bewind van Soeharto. De bond organiseerde in 1994 in Medan een grote staking. Daardoor kreeg hij direct het stempel communistisch opgedrukt.

Reden om Pakpahan en tientallen andere kaderleden achter slot en grendel te zetten. De vakbondsmensen werden gemarteld. Honderden leden werden uit hun werk ontslagen. Na maanden van gevangenschap kon Pakpahan de leidersdraad weer oppakken, totdat hij in 1996 opnieuw gevangen werd gezet. Mensen van het CNV hebben hem nog bezocht. In mei 1998 werd hij vrijgelaten.

Het CNV heeft in de tijd van zijn gevangenschap veel druk uitgeoefend op de Indonesische overheid hem vrij te laten. Nederland eerde hem met de Geuzenpenning toen hij gevangen zat. Van het CNV kreeg hij de Kom-Over-Award. Aanleiding was dat hij met gevaar voor zijn eigen leven en dat van zijn gezin een grote rol speelde in een onafhankelijke democratische vakbeweging in zijn land.

Geen toeval
Silaban, de huidige voorman, was al vice-voorzitter van de SBSI. Tot 2007 is hij gekozen. In een interview in het blad Labor magazine, tijdschrift van het Wereldverbond van de Arbeid, vertelt hij dat het geen toeval is, dat hij de jongste vakbondsvoorzitter in de wereld is. Alleen jongeren konden zich in de tijd van Soeharto organiseren. Zij stichtten een onafhankelijke vakbond. Silaban was toen midden twintig. Hoewel hij de jongste vakbondsleider in de wereld is, is hij een van de oudsten in zijn eigen bond.

Hij zegt te geloven in een autonome, onafhankelijke en sterke vakbond. In zijn ogen wordt de burgerbevolking in Indonesië nog steeds onderdrukt. De vakbond is een essentiële factor voor de naleving van de sociale rechtvaardigheid, zegt Silaban.

Hij wil in de voetsporen treden van zijn gewezen voorman Pakpahan, zijn werk nog verbeteren. Hij is een sterk pleitbezorger van naleving van de mensenrechten en die van werknemers.

De liberale globalisering heeft volgens Silaban nog steeds rampzalige gevolgen, vooral in de ontwikkelingslanden. Zijn bond is daarom ook de strijd aangegaan tegen kinderarbeid.

De SBSI kent momenteel meer dan 1,7 miljoen leden. Indonesië telt 220 miljoen inwoners.

Sumber : u voor u


Silahkan memberikan tanggapan !

Catatan:
1) Mohon Maaf.. Tanggapan perdana Anda akan kami moderasi sebelum ditampilkan !
2) Selanjutnya dikemudian hari, mohon gunakan Data Anda (Nama, Email, Website) dengan konsisten (sama) agar tanggapan Anda langsung tampil (tanpa moderasi) dan memudahkan Anda menelusuri komentar-komentar sebelumnya pada situs ini.