Silaban Brotherhood: Media Informasi dan Komunikasi Generasi Silaban di Internet

Pilih Topik Artikel:

Minggu
17
Jan '99

Berechting aanval op gevangenen: Majoor Baju sloeg uit emotie


De militairen die verdacht zijn gevangenen van Operatie Prestige ‘99 in Lhokseumawe mishandeld te hebben, ten gevolge waarvan vier doden vielen kwamen Zaterdag (16/1) voor de krijgsraad. Bij de eerste zitting waren de verdachten een officier, Majoor (Inf.) Bayu Najib en vier gewone soldaten die dienst deden bij Korem 011/Lilawangsa, Lhokseumawe. De vijf genoemde verdachten werden afzonderlijk behandeld.

Majoor (Inf.) Bayu Najib, de dagelijkse uitvoerende commandant van Battalion 113/Jaya Sakti (glorieus en machtig), werd berecht door het Hoge Militaire Gerechtshof van Medan dat zitting hield in Banda Aceh. In de zitting die geleid werd door de voorzitter van de raad van rechters, Kolonel CHK Sri Umi Sularsih, beschuldigde de Militaire Auditeur Kolonel CHK S Elgin dat Bayu een aantal gevangenen van Operatie Prestige ‘99 die ondergebracht waren in het gebouw van het Nationale Committee van de Indonesische Jeugd (KNPI), in Lhokseumawe, N Aceh op de 9de Januari geslagen had.

Terwijl de verdachten met de rang van soldaat tegelijk behandeld werden door het Militaire Gerechtshof I-01 van Banda Aceh.

De genoemde vier beschuldigden zijn Praka (onder korporaal) Amsir, Praka M Harahap, Soldaat eerste klas M Situmorang en Praka Efendi. Zij worden ervan beschuldigd een aantal gevangenen the hebben mishandeld.

Intussen verklaarde de leger commandant Generaal Subagyo Hadisiswoyo Zaterdag aan de pers in Bandung, dat leden van de gewapende macht die gevangenen mishandelden of betrokken waren in ongeregeldheden beslist gestraft zouden worden, naar mate van de ernst van hun vergrijp.

Erkende te hebben geslagen

Tijdens de berechting werd Majoor (Inf) Bayu Najib bijgestaan door Kapitein CHK J Silaban. De auditeur verklaarde dat bij het gebeuren de beschuldigde het KNPI gebouw dat bewaakt werd door drie bewakers van provost Korem 011/Liliwangsa binnen drong. In het gebouw waar voorlopig de gearresteerde verdachten van de onlusten in Lhokseumawe - welke betrokken waren met Achmad Kandang, een van de hoofdfiguren van de beweging van onrust verstoorders - ondergebracht waren, sloeg de verdachte een aantal gevangenen.

Bayu erkende gevangenen van Operatie Prestige ‘99 geslagen te hebben omdat hij zich niet meer kon beheersen. Hij zocht inlichtingen omtrent een van zijn ondergeschikten die enkele dagen tevoren ontvoerd was door een groep mensen van Lhoknobong. Hij was genoodzaakt de gevangenen te slaan omdat ze geen antwoord gaven op zijn vraag.

De beschuldigde verklaarde maar drie gevangenen met een electrische kabel te hebben geslagen en dat hij geen ondergeschikten had meegebracht. Zijn verklaring verschilde met de getuigenis van Kapitein (Inf) Junaidi van Korem 011/Liliwangsa die verklaarde getracht te hebben het slaan te verhinderen, voornamelijk door zijn ondergeschikten gedaan.

De getuige Kapitein (Pol) Muryanto verklaarde zelfs dat de beschuldigde in grote getale sloeg. Om in het KNPI gebouw te kunnen komen bestormde verdachte met zijn ondergeschikten de bewakende provost.

De getuige, Korporaal tweede klas Prio Bejo van de provost verklaarde niet bij machte te zijn de aanval te verhinderen wegens de overmacht. Getuige zag ook dat de beschuldigde de gevangenen sloeg.

Lukman Syarif (30), een van de slachtoffers die feitelijk gehoord zou worden, kon niet aanwezig zijn omdat hij nog in het ziekenhuis onder behandeling was. Maar in zijn proces verbaal welke de Auditeur voor las verklaarde hij geslagen te zijn met een bajonet, electrische kabel en andere voorwerpen. Hij moest tegen de muur gaan staan en werd van achteren geslagen.

De zaak werd in marathon behandeld en zal zelfs Zondag (17/1) voortgezet worden. Hoewel de zaak de aandacht van het publiek trok waren er niet veel mensen bij de zaak aanwezig.

Terwijl de Vice Voorzitter van KNPI Noord Aceh , Marthin Ramadhan in zijn geschreven verklaring aan Kompas verklaarde dat de authoriteiten het KNPI gebouw - welke feitelijk het bezit van de regionale regering van Noord Aceh was - nooit officieel geleend hadden als voorlopig onderdak van gearresteerden. De KNPI voorzitter had zijn bezwaren hiertegen zelfs voorgebracht aan de commandant van Korem 011/Liliwangsa en aan de regent van Noord Aceh.

Sumber : (*) Banda Aceh, Kompas Online


Silahkan memberikan tanggapan !

Catatan:
1) Mohon Maaf.. Tanggapan perdana Anda akan kami moderasi sebelum ditampilkan !
2) Selanjutnya dikemudian hari, mohon gunakan Data Anda (Nama, Email, Website) dengan konsisten (sama) agar tanggapan Anda langsung tampil (tanpa moderasi) dan memudahkan Anda menelusuri komentar-komentar sebelumnya pada situs ini.